Írásom kisebb kép és aláfestés túra, ahol is megnézzük, milyen az adventi fényárban úszó kaiserváros, amelyet joggal testvér városnak vehetünk, hiszen a Pest és Bécs közötti kapocs hosszú múltra tekint vissza. Ami most a kapocs, az az advent, az adventi és karácsonyi hangulat érzékeltetése, megfűszerezve természetesen egy kis közlekedéssel.

Nos, én is írok ide, amellett, hogy a szőrösszívű adminjogokat birtoklom, és próbálok elboldogulni Szergej kívánságaival.

Miért is jó az advent? Az adventi vásárok miatt. Érdemes kinézni, már csak a hangulat miatt is, bár a bejegyzés megjelenésekor már csak azt tudom mondani, majd jövőre. Ha nem akarunk ajándékot vásárolni, igyunk egy forralt bort - kötelező kellék egy ilyen helyen. Mindenki talál valami érdekeset itt. Kicsit vissza hozza a klasszikus vásározás hangulatát. Lődörögni legalább olyan jó, mint ha céltudatosan megy ki valaki nézelődni. Vagy, ha őszinte akarok lenni, kicsit élvezzük a várost. A hó, a díszkivilágítás, a hideg ellenére a forgatag - olyan hangulat, ami tényleg csak decemberben megragadható. Vágjunk is Bécs fele.

Richtig a legnagyobb hó idején jutunk el Bécsbe, ami az oda, és a visszaútnál lesz necces. Odafele még csak annyi volt a gond, hogy az autópályán Győrtől kezdve egy sávon ment az egész forgalom kamionostól, de ez csak kicsi hosszabodás volt. De ami visszafele volt, na arról majd az epilógusban.

Maga Bécs ilyenkor lenyűgöző. Beérkezünk az elhavazott városba, teljes díszkivilágításban. Első megálló a "Shoppingstrasse".

A Kartnerstrasse, Bécs bevásárló utcája eléggé sablonos díszítést kapott, a későbbiekben sokkal szebb fényáradatot is láthatunk, a sötétedés, és a többi helyszín kapcsán.

Tömegközlekedés? Ott se minden überfasza. Az U3-on (metróvonal) 3 megállót kívántunk menni a Mariahilferstrasse-ra (Neubaugasse megállóig) a Stephansplatz-tól. Nos, éppen akkor valami baleset történt a vonalon, ami miatt egyvágányúzás volt a vonalon a Volkstheatertől Ottarking fele - több vonat volt a Simmering felé menő vágányon Ottarking felé, mint a Simmering felé. Az egyvágányúzás miatt óriási tumultus alakult ki (még egy kisforgalmú állomáson is). Akik az Ottarking felé menő vonatok miatt sokkal többet kellett várakozniuk a Simmering fele utazóknak - mi is reménytelennek véltük a metrózást visszafele, így gyalogoltunk. A lényeg pedig innen következik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pótlóbusz? Ugyanmár. Első alkalom, hogy karácsonykor sétálóutcává alakult az egyébként állandóan dugós Mariahilferstrasse, amire szép nagy hóréteg került - ezen akart volna valaki buszt közlekedtetni?

Museumquartier. Monumentális, modernkedő, ahogyan egy múzeumnegyedhez illik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elérkeztünk a bécsi adventi vásárhoz. Más, mint a pesti, itt hosszanti elnyúlású, sokkal nagyobb területen terül el, a díszlet is más - mintha nálunk a Margitszigeten lenne a kaszinó előtt, vagy a Városligetben. Utóbbi nem is lenne rossz  ötlet. (Maga az egyik épület a Kunsthistorisches Museum, a másik a Naturhistorisches Museum, amelyek közrefogják a Mária Terézia teret, amin a vásár van.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább a Ringre, ahol az átkelésnél egy pár átsuhanó villamost, és alternatív buszként egy konflist láthatunk a Hof bejáratánál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Rathaus egy ékszerdoboznak tűnik még ilyen távolról is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maga a Hof ebben a nagy hóban is elegáns, de sokkal visszafogottabb, az órás udvarban viszont van valami svájcias.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Kohlmarkt csak úgy úszott a fényárban, mintha nappal lett volna. Erre több fényt aggattak, mint a Kartnerstrassera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Graben maga a döbbenet. Igazi bálteremmé, szabadtéri bálteremmé alakította a kivilágítás a teret, az ember a muzsikára itt táncra perdülne. Egy szép walzer illik ide, nem az utcai forgatag. Sörözős, kolbászolós hangulat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Stephansplatzon állt Bécs karácsonyfája - a dóm mögötte komor gótikus stílusában sem rossz, a kivilágítás azért kellett ide.

 

 

 

 

Az Opera elé ugrottam ki ezután lekapni pár villamost - a következő képeken ULF, E1-es, és a badeni HÉV járművei láthatóak - bizonyos képekért átugrottam a karsplatzi kijárathoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Epilógusként pedig csak annyit, hogy a visszafele út a hó, kelet-európai vendégmunkásáradat, és a balesetek miatt a szokásos 1,5-2 óra helyett 5 óra volt. Hiába, karácsony tájékán nagy a forgalom.

Utólagosan is Kellemes Ünnepeket Kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://friss-lecso.blog.hu/api/trackback/id/tr71619045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása