Az egyik szemem sír a másik nevet

Budapest, Budapest te csodás, újból nem tudom eldönteni, hogy hogyan vizsgáztál az ünnepek alatt. Szerencsére sokat jártam a várost és az élmények végletesek voltak, szinte minden megfogható szempontból. Annyi bizonyos, hogy érzésem szerint az idei ünneplés nyugodalmasabbra sikerült. Sok címszót fel lehetne soroni a könnyező és a nevető oldalon is és mindenkinek lenne vele bőven élménye: havazás, adventi vásár, ünnepi hóolvadás, karácsonyi villamos, árvíz, petárda, közlekedési káosz.

Így összeírva is látszik, hogy nehéz lenne egy egyértelmű bólintást vagy fejrázást elengedni az ünnepekkel kapcsolatban, most engedjétek meg, hogy az én szememmel mutassam be a történteket.

Önmagában is elég említeni, már elég sok élményt, eseményt hozott magával. "Földiekkel játszó égi tünemény": talán ez illik ide a legjobban. A hó olyan, mintha az ördög rendelné: akkor van, amikor az embereknek nincs ideje kiélvezni és amikor időnk lenne hó nincs. Pedig a gyerekek már várták, hogy ne csak az iskolaudvaron lehessen dobálózni a friss hóval, erre tessék december 23.-ra már csak emlékeztetőnek maradt néhol egy-egy hófoltocska, és gyakorlatilag az egész téli szünet alatt a csupasz földet lehetett bámulni. Pedig a havazás ha egyszer nekikezdett kitett magáért.

 

Amikor a Karácsony előtti havazáskor pestet jártam, akkor örömmel nézte az ember, hogy olyan szép a táj, mint a mesében, nagy pelyhekben hullik a hó és valahogy ilyenkor minden kicsit lelassul, elhalkul. (Saját képeimet has, amik a nagyon amatőr fotótudásom miatt olyanok, amilyenek) Az elhalkulás viszont abból is adódott, hogy a forgalom akadozott vagy csak egyszerűen leállt. Autók csúszkáltak, váltók lefagytak, pályaudvarok nem fogadtak buszokat, vonatokat (mert buszpályaudvarok is vannak), de azért a küzdelem végig megvolt a fenntartók részéről. (Pl. itt a képen a váltókért küzdöttek a munkások) Ilyenkor csak azon gondolkozok, hogy az öregek hogyan csinálták, hogy télen-nyáron, havon-sáron át el tudtak bárhová jutni, most pedig leesik 10 cm hó és megáll az élet? Valamit tudtak az öregek ez tagadhatatlan...

Ellenben ha az ember jókor jó helyen áll, akkor elég sok vicces, érdekes dolgot lát, bár ehhez el kell hagyni a mérgelődő hangulatot. A piruettező, csúszkáló autók, a váltókat kapirgáló munkások poénjai azért megteszik a hatásukat, csak erre kellene figyelni és nem arra, hogy "mehetek haza havat lapátolni".

Árak

Mondhatni kitűnőek, csak olyan helyre ne keveredjünk, ahol külföldiekre is számítanak, mert akkor hamar kiderül, hogy az eurozónás árakhoz kevés a fizetésünk. A nagyobb áruházakban, plázákban egészen sok ötletes dolgot lehetett találni, annak aki nem plazmatévét, vagy iPodot keresett lázasan. Az ördög a részletekben lakozik, sokan a nagy ajándékra, szilveszterkor a nagy durrantásra hajtottak, de véleményem szerint egyre inkább elveszik mind a szeretet ünnepének jellege (nyer a kereskedelem ünnepe) és az ajándékok keresésekor is jellemző, hogy a slágercuccokat veszik az emberek (az csak jó lesz a másiknak ->> nem kell rá időt szánni).

A nagy áruházakban természetesen most is voltak árleszállítások, de a klasszikus utolsó roham vagy karácsonyi örület nem sikerült olyan hevesre, mint korábban. Most pedig lépjünk ki az utcára és nézzük az ottani árusok portékáját: az eldugottabb, kisebb vásárokban még egész emberbaráti összegekkel dolgozunk (120-150 ft-os forraltbor, asszem talán ebből lehet a legjobban egy vásár árfekvését lemérni), de a persztízshelyeken (Vörösmarthy tér) ennek a kétszerese is olcsónak számít. Furcsa volt, hogy bár én a német turisták hadát vártam, mégis csehek és szlovákok voltak a Vörösmarthy téren nagyrészt, ami engem meglepett, meg az is, hogy ők gond nélkül vásárolgattak, míg mi csak ingattuk a fejünket. Jéé a korábbi kis államocska nem otthagyott bennünket? Ki gondolta volna, hogy egyszer mi leszünk az olcsóbbik állam...és most tessék!

Ötletek

Ez már igazi blogtéma, az előbbit mondhatjuk két alcímnyi OFFnak, de kell hozzá. Hangulatos kivilágítások, a végre elkészült Szabadság híd fényei, és a BKV szerintem legjobb újításának mondható karácsonyi villamos olyan ötletes, díszes megvalósítás, amelyet jövőre felhasználni és felülmúlni kellene.

A Váci utca teljes hosszát végiggyalogoltam, és nem kellett csalódni. Szép, de nem giccsesnek mondható díszítések mind a közvilágítás, mind az üzletek kivilágításánál. Nekem tetszett, jó ízléssel állították össze. A hidak között a Szabadság híd lépett az első helyre, a kivilágítás mind oldalról mind szemből nagyon szép (bár aggódtam amiatt, hogy sokáig a híd közepéről hiányoztak a fények és elég rosszul mutatott így esténként), az ünnepekre úgy néz ki a szerelők is összekapták magukat.

A karácsonyi villamos pedig abszolút jó átvett ötlet volt. Nyugat-Európában már sok nagyvárosban bejött ez a fajta ünnepi látványosság, s hálistennek nálunk is alkalmazzák. A villamos már magában is nosztalgiát hordoz magában, míg a kívülről teljes fényárt biztosító izzófelhő kissé földöntúli látványt nyújt, odavonzza a szemet. Viszont a BKV csak 3-ast kap aznapra, mert a villamos bár járt, de műszaki hibával kellett elvonszolnia magát Vágóhídra és ott határozatlan időre megelégelte a továbbmenetet, a fények eloltódtak és a makrancos vén villamost elkezdték szerelni. Ha már csicsavillamos, akkor tessék legalább üzembiztossá tenni...

Amit még meg lehetne valósítani

A várost járva nagy ajándék lenne mindenkinek, ha a fűtések jók lennének (mind a villamosokon, buszokon, váltóknál, HÉVen), az már egy sokkal kellemesebb élmény. Persze az autósokról se feledkezzünk el, jó ajándék lehetne a lecserélt gumi, mert a megpördülő autók nagy része azért tesz ilyet, mert a tulajdonos nyári gumival vár neki a városnak. Ezt én szigorúbban ellenőriztetném a rendőrökkel.

Látványosságok közül két dolgot hiányolok:

Az egyik a hintózás. Szerintem annál kevés hangulatosabb élmény van egy díszesen kivilágított városban, minthogy jó meleg takarókkal letakarva végigsuhan az ember a paták kopogó hangja mellett a városon és a kocsistól hall néhány érdekes történetet, tippet, viccet. Ez sem lenne új ötlet, Bécsben láttam és ott tetszett meg, szerintem Budapestnek sem jönne rosszul a frekventált helyeken ez a fajta élményutazás.

A másik a népi téli szokások, játékok, mesterségek összegyűjtése lehetne és ezeket megfelelően nagy helyeken lehetne bemutatni mindenkinek, így a fiatalabbak, városiak, turisták megismerhetnék azokat a hagyományainkat, ami félő lassan elsorvad a modern világunk technikai zsarnokságában. (amit nem lehet TV-n nézni az nem érdekel) A vásárokban pl. nagyobb hangsúlyt adnék a mesterembereknek, akik ott helyben készítik el kinek mi a kívánsága, mert jelenleg minden 3. standnál bort vagy kaját árusítanak, a többi helyen pedig kész árukkal kipakoló fagyoskodó eladót láthatunk. Nekem bevallom nagyobb élmény lenne egy kovácsot, üvegfúvót vagy akár fafaragót nézni, mint szegény fagyhalál ellen esőtáncot járó árusokat.

Szilveszter

A Szilveszter manapság egy jó alkalom a piálásra, bulizásra és sajnos a sokszor féktelenné váló robbantgatásra. Mindenki tudja, hogy nem az a gond, ha valaki két kisrakétát kilő, vagy ha a lakóházaktól kicsit messzebb néhány petárdát eldurrant (azt most ne firtassuk hogyan is jutottak hozzá-aki keres megtalálja), hanem akkor, amikor ez más testi épségét vagy javait veszélyezteti. Nem tudok olyan történeteken nevetni, amikor élménybeszámolóban hallom, hogy milyen vicces is volt egy egérpetárdát beledobni egy nyugdíjas néni szatyrába, vagy egy autót vagy embert célba venni a kisebb-nagyobb rakétákkal. Ez mindig addig vicces, amíg valaki nem sérül, vagy nem a Te autódat durrantgatják.

Azért az időjárás bölcs volt, hogy ne legyen olyan féktelen a robbantgatás jött egy kis eső. Ebben már persze átfázik-átfagy az ember és nincs sokáig kedve a pislákoló öngyújtóval a nedves gyújtózsinórt nagy nehezen beizzítani. Ennek ellenére nálunk (Pesttől 20 km-re) már este 8-tól folyamatosan volt, aki lőtte a tüzijátékot, petárdát és ez a lelkesedés nem múlt el hajnali 2-3-ig. Viszont az intenzitás elmaradt a korábbi évekétől: régen megálltam az udvarunkon és néztem, hogy éjfél körül olyan tüzijátéktenger van az égen, hogy augusztus 20. elbújhat mellette, idén úgy néz ki itt is beütött a válság.

Szabályozás

A tüzijáték bizony nem a Sátántól való eszköz, így megfelelő intézkedésekkel kordában tartható a felhasználása is. Pl. Budapesten, főleg a belvárosban csak a tereken engedném alkalmazni a tüzijátékokat, mert a szűk utcák, a benne parkoló autók és a jókedvű, tüzijátékot lődözni akaró szilveszterezők egyvelegéből kevés esetben lehet jól kijönni. Itt is erősebb rendőri felügyelet kellene.

Az előnyök pedig magukért beszélnek: nem lőnek be az ember lakása ablakán, nem durrantanak senki kocsijába vagy alá és takarítani is könnyebb, ha koncentráltabban szemetelnek az emberek, a legnagyobb tereken pedig előre lehetne elsősegélyt biztosítani, mert mindig van aki megégeti a kezét-ujját, hogy rosszabb eshetőségeket ne kelljen említenem. Ehhez természetesen a másik oldal is kell: a tüzijátékok korában ne várjunk egy csendes újévi éjfélt, és ne háborogjunk, hogyha valaki él a törvény adta lehetőségeivel.

Zárszó

Ahogy kezdtem: vegyesre sikerültek az ünnepek, változtunk mi is, az időjárás is, nem tud az ember egy jó vagy egy általános rossz véleményt mondani, de ez talán így a legjobb. Utólagosan is bízom benne, hogy az ünnepeket minden olvasó boldogan töltötte, kipihente a nyár óta felgyűlt fáradalmait és jó egészségben vág neki az újévnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://friss-lecso.blog.hu/api/trackback/id/tr901657023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása